tot 20.30 uur

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling (zenuwbehandeling) kan om verschillende redenen uitgevoerd worden. Een veel voorkomende situatie is die met hevige kiespijn. Onder het tandvlees zitten de wortels waarmee de tand of kies in de kaak verankerd is.

Afspraak maken

Wanneer een wortelkanaalbehandeling?

Door elke wortel loopt een wortelkanaal. In het wortelkanaal zit levend weefsel dat pulpa wordt genoemd. Het levende weefsel (pulpa) van de tand/kies is dan dermate ontstoken (pulpitis) dat de tandarts de zenuw verwijdert om de patiënt van de pijn af te helpen. De ontstekingen kunnen ontstaan als bacteriën tot in het wortelkanaal doordringen door bijvoorbeeld tandbederf, een lekke vulling, maar ook door een (onge)val en de weerstand van de tand of kies niet sterk genoeg is. Als de tandarts constateert dat de pulpa ontstoken is of was, zal deze overgaan tot het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling. Zelfs als u geen pijnklachten heeft wordt een wortelkanaalbehandeling dringend aanbevolen. Een ontsteking van het levende weefsel in het wortelkanaal is onomkeerbaar. Het ontstoken weefsel geneest niet meer. Naast onze eigen toelichting op deze pagina, verwijzen wij u graag naar een uitgebreid artikel dat is geschreven over de wortelkanaalbehandeling.

Symptomen wortelkanaalbehandeling

Waaraan kun je een ontsteking in het wortelkanaal herkennen?

  • Gevoelige tanden, bijvoorbeeld bij het drinken van warme of koude dranken
  • Pijn bij het kauwen
  • Een constante kloppende pijn in de tand of kies
  • Zwelling en koorts

Zwelling en koorts ontstaan als het ontstekingsproces al verder is en de zenuw langzaam afsterft. Denk je last te hebben van een wortelkanaalontsteking? Neem dan contact met ons op.

De behandeling

De behandeling vindt over het algemeen plaats onder verdoving en is zonder acute ontsteking bijna altijd pijnloos uit te voeren.

  1. Uw tandarts bekijkt de ontsteking met behulp van röntgenfoto’s en een loepbril met microscopische vergrotingen. Zo heeft hij/zij een goede controle over het verloop van de behandeling.
  2. Vervolgens krijgt u een plaatselijke verdoving
  3. Als de tand verdoofd is, wordt er een kleine opening gemaakt bovenop de tand of kies
  4. De tandarts plaatst een coffer/rubberdam (een rubber lapje), over de tand. Hierdoor blijft de tand vrij van speeksel
  5. De tandarts verwijdert met speciale vijltjes het ontstoken of dode zenuwweefsel en bacteriën
  6. Indien nodig wordt ook tandbederf verwijderd

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De behandelingstijd varieert daarom gemiddeld van een uur tot twee uur. Vaak kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling in één keer afmaken. Soms moet u een aantal keren terugkomen.

Contact met de tandartspraktijk

Heeft u vragen over onze praktijk of over onze behandelingen? Neem dan gerust contact met ons op via 0346 284 348 of stuur een e-mail naar info@tpbinnenweg.nl. Via de website kunt u zichzelf inschrijven als nieuwe patiënt.