tot 20.30 uur

Kroon- en brugwerk

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug verloopt in stappen, waarvoor meerdere bezoeken aan uw tandarts nodig zijn.

Afspraak maken

Wat is een kroon?

Een kroon is een speciale overkapping van metaal, porselein of zirkonium, die over een beschadigde of sterk gevulde tand of kies wordt aangebracht. De kroon bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies.

Uw tandarts zorgt dat de kroon wordt aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tand of kies. Daardoor blijft het een natuurlijk geheel is en past het goed in uw gebit.

Waarom een kroon?

Door tandbederf of een ongeluk kan (een groot deel) van de tand of kies verloren zijn gegaan en is het vaak onmogelijk om de tand of kies te herstellen met normale vullingen. Er is onvoldoende houvast voor een normale vulling.

Verbetering van het uiterlijk (cosmetisch), kan ook een reden zijn voor ene kroon. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan

Wat te doen bij het uitvallen van een kroon?

Een kapotte vulling of losse kroon of brug moet u tijdig door uw tandarts laten repareren. Onder de loszittende delen kan soms een flinke rotting van de tand of kies ontstaan, die de tandzenuw snel kan bereiken. Dit komt doordat de tand bij het vervaardigen van de vulling of kroon al uitgeboord is.

Soms is er dan zelfs een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk om de schade weer goed te herstellen. Ook kan de tand zo ernstig aangetast raken, dat reparatie van de tand of kies niet of nauwelijks meer mogelijk is. Oude (grote) amalgaamvullingen lopen ook een verhoogd risico om af te breken.

Als u niet op de dag zelf bij uw tandarts terecht kunt en u heeft geen pijn, dan is dit niet zorgelijk; vermijd kauwen met de bewuste tand en houdt hem extra goed schoon! Een afspraak binnen één of twee weken om de vulling netjes te herstellen is een goede oplossing.

Heeft u een loszittende kroon of brug dan is het overigens belangrijk dat u de losse kroon of brug te allen tijde zorgvuldig bewaart en meeneemt naar uw tandarts! De tandarts kan de kroon of brug dan opnieuw proberen vast te zetten.

Contact met de tandartspraktijk
Contact met de tandartspraktijk

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug bestaat uit een kunsttand en twee kronen en wordt vastgemaakt aan één of twee aangrenzende natuurlijke tanden. De brug overspant zo de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. De brug wordt met behulp van cement vastgezet. De brug kan uit verschillende materialen worden vervaardigd. Afhankelijk van de locatie en de functie van de brug zal de tandarts u een bepaald materiaal adviseren. De kleur van de brug kan worden aangepast aan de kleur van uw natuurlijke tanden.

Waarom een brug?

  • om beter te kunnen kauwen
  • verbetering van het uiterlijk
  • voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien

Behandeling in stappen

De behandeling van een kroon of brug verloopt in stappen. Hiervoor zijn meestal twee of drie bezoeken aan uw tandarts nodig. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Dit duurt ongeveer twee weken.

Eerst wordt een deel van de tand of kies, waar de kroon/brug aan verankerd wordt, bijgeslepen totdat er genoeg ruimte is om een kroon/brug te maken. Voor microscopische vergroting maakt de tandarts eventueel gebruik van een loepbril. Zo nodig krijgt u een plaatselijke verdoving.

Vervolgens maakt de tandarts, met behulp van zacht materiaal, een exacte afdruk van de te behandelen tand of kies en de omliggende tanden. Het tandtechnisch laboratorium gebruikt de afdruk om een passende brug te maken. Totdat de definitieve kroon/brug klaar is, wordt er een tijdelijke kroon/brug van kunststof geplaatst.

Als de definitieve kroon/brug wordt geplaatst, zal uw tandarts een paar kleine handelingen verrichten om er zeker van te zijn dat u goed kunt bijten. De kroon/brug wordt eerst gepast en daarna vastgemaakt met een speciaal daarvoor bestemd cement.

Contact met de tandartspraktijk

Heeft u vragen over onze praktijk of over onze behandelingen? Neem dan gerust contact met ons op via 0346 284 348 of stuur een e-mail naar info@tpbinnenweg.nl. Via de website kunt u zichzelf inschrijven als nieuwe patiënt.