tot 17.00 uur

Mondhygiënist

Voor een optimale mondhygiëne verwijst de tandarts u door naar de mondhygiënist. Een periodieke gebitsreiniging door een van onze mondhygiënistes is een goede aanvulling op het tandenpoetsen thuis. De mondhygiënist reinigt uw gebit en behandelt mogelijke problemen aan uw tandvlees, tanden en kiezen. Een goede mondhygiëne is niet alleen belangrijk voor uw mondgezondheid, maar ook voor uw algehele gezondheid.

 • Deskundig team met ervaren mondhygiënisten
 • Preventieve gebitsreiniging voor een optimale mondhygiëne
 • Eenvoudig online een afspraak maken of inschrijven
 • Ook in de avonden geopend voor afspraken

Maak een afspraak met een van onze mondhygiënisten. Naast het reinigen van uw gebit en het behandelen van mogelijke gebits- en mondproblemen, krijgt u ook advies en tips voor het creëren van de beste mondhygiëne.

Snel naar

Wanneer ga ik naar de mondhygiënist?

De tandarts kan u doorverwijzen naar de mondhygiëniste bij klachten aan uw tandvlees, tanden of kiezen, maar ook zonder doorverwijzing kunt u een afspraak maken. Bij de onderstaande klachten raden we het aan om de mondhygiënist te bezoeken:

 • Tandplak, tandsteen of aanslag op uw tanden
 • Gevoelige tanden
 • Rood, gezwollen of bloedend tandvlees
 • Een vieze smaak in uw mond
 • Slechte adem
 • Vaak gaatjes
 • Teruggetrokken tandvlees
 • Loszittende tanden of kiezen

Behandelingen door de mondhygiënist

De werkzaamheden van een mondhygiënist bestaan uit het voorkomen en behandelen van mond- en gebitsproblemen. Zo behandelt de mondhygiënist tandvleesproblemen als gingivitis en parodontitis om verdere gebitsproblemen te voorkomen. Naast het behandelen van gebitsproblemen, kunt u bij de mondhygiënist ook terecht voor preventieve mondzorgbehandelingen. Zo reinigt de mondhygiënist uw tanden, kiezen en tandvlees voor een optimale mondhygiëne om alle eventuele tandheelkundige problemen te voorkomen. Daarnaast krijgt u advies en tips over hoe u uw tanden en tandvlees het beste verzorgt. Onze mondhygiënist voert de onderstaande behandelingen uit aan uw gebit:

 • In kaart brengen van de conditie van het tandvlees
 • Verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag
 • Reinigen van de worteloppervlakken
 • Polijsten van de huidige vullingen
 • Aanbrengen van een beschermende fluoride laag
 • Adviseren over het ontstaan van gebitsproblemen
 • Advies geven over de juiste verzorging van uw gebit

Verwijderen van tandsteen en aanslag

Tijdens zo’n professionele schoonmaakbeurt wordt alle harde en zachte aanslag van uw tanden en kiezen verwijderd en wordt uw hele gebit grondig gereinigd en gepolijst. Bacteriën kunnen zich hierdoor moeilijk hechten aan het gepolijste tandoppervlak en het is voor u eenvoudiger om zelf uw gebit schoon te houden.

Parodontitis en gingivitis voorkomen

Parodontitis begint vaak als geïrriteerd tandvlees en wordt in veel gevallen niet opgemerkt. Onze tandarts Jerry Lewis vertelt er meer over.

Tarieven mondhygiënist

De tarieven voor mondhygiëne behandelingen zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hieronder ziet u een overzicht van de tarieven voor de veel voorkomende behandelingen door de mondhygiënist.

M01 Preventieve voorlichting en/of instructie, per 5 minuten € 12,85
M03 Gebitsreiniging, per 5 minuten € 12,85
M05 Niet-restauratieve behandeling van cariës in het melkgebit € 25,79
M01 Preventieve voorlichting en/of instructie, per 5 minuten € 12,85
M40 Fluoridebehandeling € 14,33
T22 Grondig reinigen wortel, standaard, per element € 22,92
T11 Onderzoek van het tandvlees met pocketstatus € 151,88
T12 Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus € 166,21

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Voor kinderen jonger dan 18 jaar worden de kosten van de mondhygiënist volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Als u 18 jaar of ouder bent, dan vallen de kosten voor behandelingen bij de mondhygiënist niet onder de basisverzekering. Met een aanvullende tandartsverzekering worden de kosten vaak wel vergoed. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering en zorgverzekeraar gaat het hierbij om een volledige vergoeding of ontvangt u een deel van de kosten van de verzekeraar. Informeer bij uw zorgverzekeraar welke behandelkosten van de mondhygiënist vergoed worden.

“Jaarlijks heb ik een afspraak bij de mondhygiënist van Tandartspraktijk Binnenweg. Merk erg veel verschil. Naast het tandenpoetsen, flossen en de periodieke tandartscontrole is dit een prima aanvulling. Tandvlees is in perfecte staat en dit is wel eens anders geweest. Heel tevreden met deze mondhygiënist!” Jens Plantinga, Utrecht

Veelgestelde vragen over mondhygiëne

Waarom ga ik naar de mondhygiënist?

De mondhygiënisten reinigen het gebit en voorkomen hiermee eventuele problemen aan uw tandvlees, kiezen en tanden. Daarnaast behandelt deze specialist ook gebits- en tandvleesproblemen. Een goede mondhygiëne is zowel belangrijk voor uw mondgezondheid als voor uw algehele gezondheid.

Heb ik een verwijzing nodig van de tandarts?

Nee, voor een afspraak bij de mondhygiënistes heeft u geen doorverwijzing nodig van de tandarts. Als u problemen aan uw gebit wilt voorkomen of wilt laten behandelen, dan kunt u een afspraak maken bij onze mondhygiënist.

Hoe vaak moet ik naar de mondhygiëniste?

Het is afhankelijk van de staat van uw gebit hoe vaak u naar de mondhygiëniste moet. Ons advies is om minimaal één keer per jaar naar onze praktijk te komen voor het behouden voor een goede mondgezondheid.

Heb ik een goede mondgezondheid?

Een goede mondgezondheid is te herkennen aan uw tandvlees. Als uw tandvlees niet bloedt, er geen tanden en kiezen blootliggen en het lichtroze van kleur is, dan heeft u gezond tandvlees. Bij rood, bloedend of teruggetrokken tandvlees adviseren we u om contact op te nemen met onze mondhygiënist.

Hoe ontstaat een tandvleesontsteking?

Een ontsteking aan het tandvlees ontstaat als tandplak zich ophoopt langs de randen van uw tandvlees en tussen uw tanden. Tandplak bevat veel bacteriën met afvalstoffen. Dit afval kan vervolgens gaan ontsteken tussen uw tanden of langs uw tandvlees.

Moet ik de ruimte tussen mijn kiezen en tanden dagelijks reinigen?

Zeker, het is van belang dat u iedere dag de ruimte tussen uw tanden en kiezen reinigt. Helaas is het lastig om met een tandenborstel op deze plekken te komen. We raden het daarom aan om iedere dag te flossen, ragen of stoken, zodat u een goede mondhygiëne behoudt.

Onze tandartspraktijk in Maarssen

De tandartspraktijk is gelegen aan de Nijverheidsweg 1a in Maarssen. Onze praktijk heeft parkeergelegenheid voor de deur. Daarnaast is de bushalte Maarssenbroek, Planetenlaan op 5 minuten loopafstand van onze praktijk. Zo is onze praktijk goed bereikbaar vanuit Utrecht om omliggende plaatsen zoals Harmelen, Tienhoven, Kockengen, Maartensdijk, Breukelen en Oud-Zuilen. Vanaf Utrecht Centraal Station staat u met de auto in ongeveer 15 minuten voor onze deur. Als u met het OV reist, dan duurt de rit vanaf Centraal Station in Utrecht ongeveer 25 minuten.

Contact met de tandartspraktijk

Heeft u vragen over onze praktijk of over onze behandelingen? Neem dan gerust contact met ons op via 0346 284 348 of stuur een e-mail naar info@tpbinnenweg.nl. Via de website kunt u zichzelf inschrijven als nieuwe patiënt.