tot 17.00 uur

Orthodontische behandeling

Een beugelbehandeling (orthodontische behandeling) kan een goede oplossing zijn als tanden en kiezen scheef staan, niet goed op elkaar passen, of indien er te veel of juist te weinig ruimte is in het gebit. Het moment om met een beugel te beginnen en de duur van de behandeling hangen af van de soort en de ernst van de gebitsafwijking en de fase waarin de ontwikkeling van het gebit zich bevindt. Soms is een beugel niet eens nodig of moet juist nog even worden gewacht met een behandeling.

Voorafgaande aan de beugelbehandeling vindt een onderzoek plaats. Hierin worden de wensen in kaart gebracht en worden röntgenfoto's/kleurenfoto's/gebitsafdrukken gemaakt. Na de analyse hiervan wordt het behandelplan en het kostenplaatje met u besproken en kan de beugelbehandeling starten.

Uitneembare beugels

Er zijn verschillende soorten beugels, te verdelen in uitneembare en vaste apparatuur. Uitneembare beugels (buitenboordbeugel/activator/blokbeugel) worden toegepast als iemand nog aan het wisselen is of om een bepaalde afwijking, gewoonte of probleem bij te sturen/te verhelpen.

Slotjesbeugel / vaste beugel

Vaste apparatuur (slotjesbeugel) wordt meestal na de wisseling van de melktanden en -kiezen gebruikt. Door de tanden en kiezen netjes in de rij te zetten, wordt de functie verbeterd en kunnen tanden en kiezen beter schoon gehouden worden. Bij de vastzittende beugel worden brackets of slotjes (kleine plaatjes van metaal of kunststof) op de tanden en kiezen geplaatst. Door de slotjes loopt een metalen draad, die met elastiekjes aan de brackets bevestigd wordt. De dagen daarna kan wat gevoeligheid optreden en de tanden en kiezen kunnen wat losser gaan staan. Dit is gelukkig van voorbijgaande aard.

Regelmatige controle door de tandarts voor orthodontie

Regelmatige controles (maandelijks) zijn erg belangrijk voor een goed verloop van de behandeling. Tijdens de controles zal er gekeken worden naar de voortgang en worden eventuele kleine of grotere wijzigingen gedaan.

Mond goed schoon houden

Het goed schoonhouden van tanden en kiezen met behulp van regelmatig poetsen, het volgens instructie dragen en schoonhouden van de beugel(s) en het nakomen van de controle-afspraken is van groot belang op een succesvolle en snelle behandeling.

Aan het einde van de beugelbehandeling volgt de retentiefase, om terug verplaatsing van tanden en kiezen te voorkomen. Dit wordt gedaan door het plaatsen van een plaatje, een retentiespalk (metalen draadje dat achter de tanden vastgeplakt wordt) en/of een doorzichtige, uitneembare hoes voor de nacht.

Contact met de tandartspraktijk

Heeft u vragen over onze praktijk of over onze behandelingen? Neem dan gerust contact met ons op via 0346 284 348 of stuur een e-mail naar info@tpbinnenweg.nl. Via de website kunt u zichzelf inschrijven als nieuwe patiënt.