Een groeiend probleem zijn (kwetsbare) ouderen die langer thuis blijven wonen. Een groot deel van de ouderen gaat niet meer naar de tandarts, mondhygiënist of tandprotheticus. Redenen hiervoor zijn onvoldoende bewustzijn van het belang van een goede mondgezondheid bij ouderen maar het bewustzijn hiervan bij hun familieleden en zorgverleners. Heel jammer want de medische en sociale gevolgen zijn groot bij een slechte mondgezondheid! Ook financiële drempels en mobiliteitsproblemen kunnen een rol spelen.
Om een mond gezond te houden is mondverzorging nodig: dagelijkse handelingen om de mond gezond te houden of te maken. Mondverzorging kan worden gedaan door de oudere zelf, familie/naasten of zijn/haar verzorgers. Een 'gezonde oudere mond' helpt om de volgende ziektebeelden en gezondheidsrisico's zo veel mogelijk te beperken:
Mondgezondheid en algemene gezondheid: relatie met hart- en vaatziekten (Bruno Loos, Philips)
Wilt u de mondzorg voor een oudere screenen? Gebruik onze checklist: Checklist mondzorg ouderen (101,6 KB)
Wilt u uzelf of een oudere aanmelden/verwijzen? Neem contact met ons op of mail ons bijgevoegd inventarisatieformulier met de gegevens. Inventarisatieformulier mondzorg ouderen (428,8 KB)